Uteserveringar och krogar

Många klubbar i Stockholm har även uteserveringar, eller i alla fall utbyggnader som används som lufthål tillika rökruta när man stötvis tar pauser i dansandet. Men dessa måste uppfylla en hel del regler, enligt plan- och bygglagen (PBL). I dag skriver vi om hur det kan gå när man inte tänker igenom dessa och tar hänsyn till regelverket. Samt om hur det snart kan bli förbjudet att röka på uteserveringar.

stockholm vattenJa, något som en inte ska efterapa är att bygga en uteservering till krogen svart. Svartbyggen går helt bort och särskilt om det är ett fackförbund som står bakom. I Aftonbladet kan vi läsa om hur facket Kommunals egen lyxkrog Metropol Palais hade en stor inglasad uteservering som visade sig vara just ett svartbygge. Detta fick också rivas ner när detta avslöjades. Dyrt och onödigt alltså.

Snart olagligt att röka på uteserveringar?

Snart kan det dessutom bli olagligt att röka på uteserveringarna runt om i Sommarsverige, i alla fall om man får lita till en artikel som vi finner i Dagens Nyheter.

”Rökfria miljöer skyddar icke-rökare från att utsättas för passiv rökning. De rökfria miljöerna stöder samtidigt de som vill sluta röka, gör att färre cigaretter blir rökta och minskar risken för återfall hos dem som har slutat” –  folkhälsominister, Gabriel Wikström. (Dagens Nyheter)

För att få den rätta tonen och känslan på en uteservering är det viktigt med snygga parasoller, från exempelvis www.arnee.se. Det bidrar till en lite med bistrolik atmosfär till uterummet och tillsammans med ett par snygga växter är den kontinentala feelingen komplett – gärna med gassande sol under dagen och tropiska brisar under natten.