Boka artister till din egen mini-festival!

Visst är det kul att åka runt på festivaler under sommaren, men hur svårt är det egentligen att anordna en egen? Hur gör man när man ska boka artister och hur bjuder man in rätt typ av folk? Det hela beror på din ambitionsnivå och om du har tillgång till någon plats du kan hyra. Kanske vill du göra en mini-festival i din gamla lada? En minifestival behöver inte kosta mycket att arrangera.

Svenskarna är galna i festivaler! Dessutom är det populärt att ”svemestra” (åka på semester i Sverige). Folk från hela landet åker till olika ställen i glesbygden och på småorter för att uppleva en liten ”vibe” som brukar variera mellan de orterna man reser runt i. Kanske kan du arrangera en liten minifestival tillsammans med folk i din närhet?

Boka artister

Det här är både den roligaste, svåraste och lättaste biten. För hur bokar man artister som man vet att folk kommer gilla, och hur ser man till att bredda sitt utbud så att alla kan hitta något särskilt de själva gillar? Det blir lätt dyrt när man ska boka artister eftersom de har särskilda anspråk på gage. Varför inte boka ett coverband från Stockholm? Många har med sig sin egen utrustning och kan till och med erbjuda DJ-set under kvällen.

Gör din läxa och läs på vilka regler som gäller när du ska boka artister, vad som gäller med gage och så vidare. Det finns en del att tänka på, även om det mesta är tänjbart och beror på din egen situation. Du kan läsa om vad Musikerförbundet har för direktiv.

Arrangera festen med andra

För att det ska bli en lyckad tillställning krävs det av dig som värd att du är välkomnande och pragmatisk. Tänk också på att den lyckade tillställningen gör man i projektgrupper, det blir väldigt svårt att arrangera en festival helt ensam. Fundera över något tema, om ni vill göra en gemensam insamling eller om ni inte planerar att göra vinst på festivalen. Många festivaler har tema på musiken som ska spelas; andra väljer ett gemensamt tema och kör på insamling till forskning mot cancer – och så vidare.

Det ska gärna finnas saker att göra för barn eftersom många väljer att resa på festivaler med dem. Se därför till att det finns några hörselkåpor så att de också kan få vara med på spelningarna! Folk brukar också gilla när det finns lite olika rum och skymslen. Om du har en lada eller liknande kan spelningarna vara där inne och så kan det finnas något uterum där man kan sitta i grupper. Tänk på att vädret kan variera i Sverige så se till att det finns filtar och regnskydd.

 

Och så det här med maten! Kolla runt i trakten om du har någon som har en food truck, eller hyr in någon. Det brukar vara värt alla pengar, för finns det bra musik och mat på en festival kommer det bli en succé även om vädret inte råkade bli det bästa.