Danstillståndet kan komma att hävas

Att festa i Stockholm kan du göra på en större klubb som F12, Berns eller Debaser – men om du bara vill ta en öl kan du gå till Ljunggrens eller Sue Ellen. Var dock försiktig med om du dansar på krogar utan dansgolv, där kan det nämligen vara dansförbudet.5705743-young-people-celebrating-birthday-toasting

Alla vet inte detta, men vi har i Sverige haft någonting så lustigt som att vissa krogar måste ansöka om danstillstånd – och de som saknar danstillstånd, men då någon ändå har dansat, har tvingats böta. Nu ska det dock bli ändring på detta. Det är Vänsterpartiet som har tryckt på kring att det ska bli en ändring rörande danstillståndet och de menar på att det är en “onödig detaljstyrning av människors liv och fritid”. Nu har de skickat in en motion som fått bifall i justitieutskottet, och den 14 april kan vi vänta oss ett beslut från riksdagen.

Ett förlegat krav som behöver uppdateras

Danstillståndet är någonting som fastställts enligt ordningslagen och krögare som saknar tillståndet vars gäster börjar spontandansa kan idag dömas till böter samt indraget serveringstillstånd. Det är ett väldigt förlegat krav och behöver verkligen en ordentlig uppdatering. Rossana Dinamarca från Vänsterpartiet säger:

”Det är smått absurt och rimmar illa i ett modernt samhälle att ha en ordning där barägare inte vågar spela musik som kan uppmuntra till dans och där människor är förbjudna att spontant brista ut i dans om det inte finns ett särskilt tillstånd.”

Dessutom är det självklart svårt för en krögare att avgöra vad som är dans och inte. Är en höftvickning i takt med musik dans? Eller handlar det om att en måste hoppa för att det ska tolkas som dans? Lagen är mycket otydlig och beslutet att riva den kan inget annat än välkomnas. En som är glad över beslutet är Debasers VD Annelie Tellford som menar på att det har varit ett sätt för polisen att få mer makt bland annat genom att kontrollera hur många ordningsvakter krogarna ska ha, hon säger att det är ett idiotiskt tillstånd och tycker det vore underbart om danstillståndet skulle avskaffas. Även klubbarrangörer för F12, Musikaliska och Berns är positiva till beskedet.