Julbord – big business från Östergötland

Det kan vara svårt att hitta något annat att äta än Julbord Stockholm och andra svenska städer i december månad. En del restauranger börjar redan i november, och har man oturen att vilja äta rimmad oxbringa, bouillabaisse eller rotmos och fläsklägg under den tiden så är man ofta ute i ogjort väder. Julborden är big business för många restauranger, med alla företag som bokar in julbord för personalen, och i vissa fall även för sina viktigaste kunder.

Kanske kommer julbordsdominansen från Östergötland, där man länge haft som tradition att gå bort och äta julbord flera gånger i december, till skillnad från övriga delar av Sverige, där man oftast nöjde sig med julbord på julafton. Precis som östgöten Per ”Plura” Jonsson det senaste året tagit sig in i många yngre svenskars hjärtan med sin matlagning och sina öppenhjärtiga samtal om stort och smått kom den östgötska vanan att äta flera julbord att sprida sig.

Räddningen, om man inte är så förtjust i julmat eller bara inte vill äta skinka, köttbullar och rödbetssallad en månad i sträck, är det utländska restauranger. En del av dem erbjuder ”etniska” julbord, men de flesta kör på precis som vanligt. Meze, sushi och palak paneer serveras året runt, även i december.