När man inte kan närvara

Ibland blir man bjuden på en fest som man inte kan gå på. Då gäller det att man tackar nej i tid så att arrangören vet att man inte tänker dyka upp. Dessutom kan det vara trevligt att skicka en present till den som ska ha festen, även om man inte ska komma.

1411255-singing-saint-bernard-puppies-with-birthday-party-hats

I Metro kan man läsa om en femåring vars föräldrar fick en faktura när han inte infann sig på en skolkamrats födelsedagsfest. Femåringen hade tackat ja till festen men efter en dubbelbokning kunde han inte komma. Det var efter detta som föräldrarna hittade en faktura i sonens skolväska med krav på betalning av födelsedagsbarnets mamma för att deras son inte hade kommit. Fakturan var på 197 kronor och varför födelsedagsarrangören valt att skicka den var för att man hade betalat så mycket för att femåring sagt att han skulle komma.

Ge present ändå

Det är inte så ofta man måste betala för att man inte kommit på en fest. Men det finns en del etikettregler som gäller, även när man inte kan komma på festen. Exempelvis anses det vara trevligt att ge en present till den som anordnat festen även om man får förhinder och inte kan komma. Etikettexperten Magdalena Ribbing säger till Dagens Nyheter att en present egentligen inte har med festen att göra utan att den är en symbol för den lycka som man önskar mottagaren av presenten. Hade man alltså velat gå på festen om man kunnat så ger man en present, som ska ses som en lyckönskan, i alla fall. Man kan antingen be någon som ska på festen att ge den eller så kan man skicka den. Viktigt är att man inte glömmer ett kort med sitt namn på så att mottagaren vet vem presenten är från.

Skicka en present

Bestämmer man sig för att det blir bäst att skicka presenten, kan man skicka den själv. Eller så kan man klicka in på Godisboxen för att hitta presenttips för alla tillfällen som kan skickas till mottagaren. Vill man läsa mer om vad Godisboxen har att erbjuda i presentform kan man besöka deras hemsida eller kanske deras Facebook-sida.