Så bygger du en säker scen till konserten

Stockholm har många fördelar och en av dem är att det finns så många olika konserter och festivaler att besöka. Det finns både sådana som är gratis och sådana där du måste betala inträde. Kanske ska du själv anordna en festival inom kort? Då kan du läsa vidare och få tips om hur du bäst bygger en scen till evenemanget.

Säkerhet är A och O när det kommer till en konsert eller festival. Du måste även se till att festivalen blir en trevlig upplevelse för alla inblandade och att de går därifrån med mersmak. En viktig del för att eventet ska funka är scenen. Den ska vara snygg, säker och tillräckligt stor för det som avses.

Tänk på ljussättningen

Det pratas mycket om ljuset på scen och normalt så är det en del av scenshowen. Om du vill göra det enkelt för dig kan du satsa på rörlig belysning från Robe till ditt event. Normalt så är det flera framträdanden på scen under en festival. Alla kommer vilja ha en egen ljussättning. Eftersom belysning är rörlig kan du snabbt ställa om inför nästa framträdande. Det viktiga är bara att alla som jobbar bakom scenen vet vad de ska göra.
Att ha en bra ljussättning är minst lika viktigt som ljudet. Speciellt när det börjar skymma och scenen måste lysas upp på ett helt annat sätt. Därför är det viktigt att lägga ner tid på det och hitta ett koncept som fungerar.

Se till att anordna en säker festival

Det spelar ingen roll vilka artister du bokar till din festival om du inte kan garantera säkerheten. Därför måste du vidta alla åtgärder som krävs för att allt ska gå bra. Några frågor du kan börja ställa dig är följande:

  • Ska det vara någon åldersgräns?
  • Ska det serveras alkohol?
  • Hur många ska få komma in på festivalen?

När du har svar på dessa frågor är det lättare att börja planera. Oavsett vad du kommer fram till är det bra att hyra in ett vaktbolag som kan patrullera området och säkerställa att alla sköter sig. De kan även avvisa de som blir för stökiga eller högljudda.

Sätt ett maxantal för antalet besökare

Oavsett om du ska sälja biljetter eller ha gratis inträde är det bäst att sätta upp ett max antal besökare. Annars kan det bli svårt att kontrollera området. När man började öppna upp festivaler efter covid-19 hade man till en början sittande publik. Då är det lite lättare att kontrollera. Det kan alltså vara något att överväga. Det är också viktigt att sätta en tid för när konserten är slut och alla måste lämna området. Sätt upp denna tid på reklam och inbjudningar så det är tydligt för alla besökare.
En bra regel är också att ingen får ta med sig egen alkohol in till området. Det gäller oavsett om det ska serveras alkohol på festivalområdet eller inte. Då kan man lättare kontrollera som förtärs och hur mycket som säljs. Dock är det svårt att hindra att besökare blir berusade.